Ooglidcorrectie


Hoe ontstaan hangende oogleden?

Tijdens het ouder worden neemt de elasticiteit van de menselijke huid af en ontstaan er rimpels en plooitjes. De huid van de oogleden is zelfs heel dun en waardoor de kans op hangen hier velen malen groter is. Met een moeilijk woord heet dit dermatochalasis. Geregeld ontstaat er zelfs een plooi die zover naar beneden hangt dat het zicht wordt belemmerd. Ook kan deze huidplooi gevuld zijn met een beetje onderhuids vet. Overhangende oogleden is een onderdeel van het ouder worden en zijn in bij iedereen op oudere leeftijd aanwezig.


Hoe kunnen overhangende oogleden worden behandeld?

De overhangende oogleden kunnen worden hersteld door er een klein reepje uitgerekte van overbodig geworden huid tussenuit te halen. Dit is een chirurgische ingreep. Deze operatie wordt een blepharoplastiek genoemd. Zo'n ingreep kan zowel aan het bovenooglid als aan het onderooglid worden gedaan. De operatie aan het bovenooglid wordt het meest uitgevoerd. Eerst wordt er door de chirurg afgetekend hoeveel huid er teveel is en vervolgens wordt de huid plaatselijk verdoofd met een injectie met verdovingsvloeistof. Daarna wordt er een reepje huid tussenuit gehaald. Als het nodig is worden ook gedeelten van de lagen eronder (vetweefsel, spierweefsel) er tussen uit gehaald.

Als laatste wordt de huid weer gehecht, vaak met een zeer dunne draad die onzichtbaar onder de huid door loopt en alleen aan de zijkanten van het oog wordt vastgemaakt. Zoals bij iedere chirurgische ingreep ontstaat hierdoor een litteken, wat bij de ooglidcorrectie zelfs zeer klein is, en dus nauwelijks zichtbaar omdat het weg valt in de huidplooi. Na verloop van tijd zal het bijna niet meer waar te nemen zijn. De ingreep van een ooglidcorrectie duurt in totaal 1-2 uur.


Het resultaat van een ooglidcorrectie

Een esthetische ooglidcorrectie zorgt uiteindelijk voor een uitgeruste, frisse en alerte gezichtsuitdrukking. Omdat de genezing na een ooglidcorrectie geleidelijk verloopt kan het een paar weken duren voordat u de resultaten ziet van uw ooglidcorrectie. De incisies zullen naar verloop van een paar maanden vervagen en uiteindelijk bijna niet meer  zichtbaar zijn. De resultaten van een ooglidcorrectie blijven meestal lang zichtbaar, maar zijn wel beinvloedbaar door erfelijke factoren en levensstijl. Het laten weghalen tijdens de ooglidcorrectie van het vet van uw ooglid, meestal de veroorzaker van die lelijke wallen en opgezwollen oogleden, is permanent. De huid blijft zich natuurlijk wel verouderen en de losheid van de huid samen met kleine rimpeltjes zullen terugkeren, ondanks de eerdere ooglidcorrectie.

Er zijn verscheidene chirurgische technieken die bij een ooglidcorrectie kunnen worden toegepast. De techniek die de plastisch chirurg zal kiezen is afhankelijk van meerdere factoren zoals de hoeveelheid overtollig vet en huid rondom het ooglid, de positie van uw wenkbrauwen en de conditie van de spiertjes van uw oogleden. Omdat conditie hiervan bij ieder mens verschillend zal zijn, zullen de resultaten van een ooglidcorrectie ook bij elk individu anders zijn.

 

Bovenooglidcorrectie

Bij een bovenooglidcorrectie (ooglidcorrectie van het bovenste deel van het oog) wordt veelal een incisie gemaakt tussen de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid tot aan de lachlijnen in de buitenhoek. Met een pen tekent de chirurg een precieze schets op de huid. Vanuit de incisie kan, tijdens de ooglidcorrectie zelf, overtollige huid en vetweefsel met een scalpel verwijderd worden. Omdat de incisie de natuurlijke plooien van het bovenste ooglid volgt blijft het litteken vaak onzichtbaar na een ooglidcorrectie.

 

Onderooglidcorrectie

Bij een onderooglidcorrectie (ooglidcorrectie van het onderste deel van het oog) zit de incisie vaak verstopt onder de wimper. Vanuit deze incisie wordt overtollig huid, vet en spieren verwijderd. Ook bij een bovenooglidcorrectie volgt de snee de natuurlijke plooien en valt het litteken vaak nauwelijks op na het uitvoeren van een ooglidcorrectie.

Als u alleen uw wallen wilt laten verwijderen dan wordt er geregeld gebruik gemaakt van een transconjunctivale ooglidcorrectie. Een groot voordeel hierbij is dat het vet niet vanuit de buitenkant verwijderd wordt, maar vanuit de binnenkant. Hierbij hoeven dus geen spieren doorgesneden worden en dat er blijft geen zichtbaar litteken achter na deze vorm van ooglidcorrectie.  

De Operatie

Voorbereiding op de ingreep: stop met bloedverdunners 

U moet voor de operatie stoppen met bloedverdunnende medicijnen zoals bv paracetamol. Dit van groot belang omdat deze medicijnen heftige bloedingen kunnen veroorzaken tijdens de ooglidcorrectie. Deze bloedingen zullen de ooglidcorrectie moeilijker maken en de kans op complicaties groter.  Ook ontstekingsremmende pijnstillers zoals Aspirine en Ibuprofen maken het bloed dunner.  Vier dagen na de ooglidcorrectie kunt u weer medicijnen innemen.

 Na de operatie

Na de ooglidcorrectie zullen de oogleden blauw en gezwollen zijn. Ga er dus van uit dat u er enkele dagen tot weken bont en blauw bij zult lopen en wellicht met een zonnebril over straat zal moeten. Dit kan een paar weken duren. Ook komt het voor dat is het oogslijmvlies wat opgezwollen is. U moet de wond goed schoon houden, dit zal de genezing aanzienlijk bevorderen. Na de ooglidcorrectie zult u ook pijn hebben en dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de zwelling. Bij deze pijn kunt u veilig paracetamol gebruiken.

Na de ooglidcorrectie kunnen de oogleden dus dik, blauw en gezwollen zijn. De zwellingen verdwijnen na een of twee dagen. De blauwe plekken verdwijnen ongeveer na een week. Het komt nooit voor voor dat de plekken zo dik zijn dat u geen zicht meer heeft. Om de zwelling en de pijn na een ooglidcorrectie te verzachten is het raadzaam om thuis op uw oogleden natte kompressen of ijszakken te leggen.

 

De hechtingen worden zullen door de verpleegkundige worden verwijderd na 5 tot 7 dagen. Daarna krijgt u een controle afspraak op de polikliniek na ongeveer 4 weken.  Wat zijn de risico's van een ooglidcorrectie?

Zoals elke chirurgische ingreep brengt ook een ooglidcorrectie medische risico's met zich mee. Ondanks dat complicaties vrij zeldzaam zijn, is het wel verstandig om u erin te verdiepen. Medische complicaties ten gevolge van een ooglidcorrectie kunnen zijn:

Bloeduitstortingen

Infecties

Droge ogen of een irritatie in het oog

Verkleuring bij de huid van het ooglid

De ogen kunnen niet volledig gesloten worden

Een wimperlaan die omlaaggetrokken is

 

Kosten ooglidcorrectie

De prijzen van een ooglidcorrectie aan het onderoog variëren tussen de 1150 en de 2500 euro. De kosten van een ooglidcorrectie aan het bovenoog liggen meestal tussen de 1000 en de 1500 euro. Bij een gecombineerde ooglidcorrectie (boven- en onder ooglidcorrectie) liggen de prijzen tussen de 2000 en de 2800 euro.

 

 

 

Interessante medische links:

Blaasontsteking symptomen

Liposuctie buik

Menstruatiepijn

Slaapapneu herkennen doe je zo

Wat eten bij buikgriep

Spataderen behandelen 

Jeukende hoofdhuid

Wat doen tegen zweetvoeten?

Wallen onder ogen

Ogen Laseren 

Is een ontstoken oog besmettelijk?

Aften behandelen doe je zo

Jicht in de voet kun je zelf voorkomen

Alles voor u uitgelegd, een uitgebreide bibliotheek met informatie!

Blaasontsteking

Cambridge dieet

Zandloper dieet

Geld lenen van particulier

Gezondheid

Ziekten

 

Overige interessante links:

Private Proxies

Linkexplorer.nl